середа, 9 грудня 2020 р.

МИСТЕЦЬКА ПАЛІТРА ЗАЛІЩАНЩИНИ: ХУДОЖНИК ВАСИЛЬ ДЕМ’ЯНІВ

20 серпня 2020 року в Заліщиках експонувалась виставка картин Василя Дем’яніва (12.03.1949 р.-06.07.2020 р.). Василь Данилович народився і проживав у Зозулинцях – мальовничому селі над Дністром. Захоплювався малюванням ще з дитинства. Закінчив школу в рідному селі. У 1968-1972 роках навчався в художньому університеті в Москві. Працював художником-оформлювачем у колгоспі в Зозулинцях і в сусідніх господарствах району.
Талановитий художник був людиною надзвичайної скромності й доброти, мав багато нагород як лауреат багатьох конкурсів плаката, художніх творів. Василь Данилович умів розрізняти добро і зло, правду, щирість та несправжність. Чудовий майстер-художник усе це передавав у своїх картинах. Він умів тонко відчути зміст, душу того чи іншого образу, який передавав на полотні. А ще Василь Дем’янів любив садівництво, вирощував дерева. Умів прищепити молоде деревце, щоб воно добре росло. Про його саджанці знали чимало мешканців краю, бо то були найкращі сорти. І залишив він добру пам'ять по собі для багатьох людей. В.Д.Дем’янів був справжнім художником, талант мав від Бога. Його картини знали далеко за межами рідного краю. Так, у Чернівцях у 2019 році за сприяння облдержадміністрації відбулася виставка його творів. Картини були високо оцінені майстрами-художниками та відвідувачами експозиції, зокрема на¬шим земляком, який родом із села Виноградне, заслу¬женим художником України Іваном Миколайовичем Салевичем. Він побував удома у Василя Дем’яніва та ознайомився з його картинами. Усі роботи, в які Василь Данило¬вич вкладав свою душу, були виконані з великим старанням і натхненням. Від Чернівецької облдерж¬адміністрації художнику було вручено подяку-нагороду.
Коли в Заліщиках експонувалась виставка 36 художніх робіт Василя Дем’яніва, її розгорнули у фойє районного Будинку народної творчості. Ще багато авторських полотен зберігаються в приватних колекціях, бо їх дарував Василь Данилович прихильникам його творчості, оформляв духовні храми, каплиці, залишив пам'ять про себе у школах, сільській бібліотеці і в районному краєзнавчому музеї. Тоді виставку оглянули місцеві художники, педагоги, шанувальники мистецтва, громадські активісти, молодь та діти. У творчій майстерні митця - портрети, натюрморти, пейзажі, картини, пов’язані з історією рідного села, боротьбою українського народу за незалежність, постатями світової історії…
Апогеєм його мистецької діяльності стали роки від часу проголошення незалежності України. Серед картин цього періоду варті уваги полотна «Хрест січовим стрільцям», «Важкий час тюрем», «Чекання матері», «Фортеця с.Червоне», «Могила серед поля», «Явлення Богородиці», «Свята капличка», «Зозулинська Богородиця» та інші. Картина Василя Дем’яніва «Явлення Богородиці» розміщена на головній стіні у каплиці з животворною водою в Зозулинцях.
Рідному селу В.Дем’янів присвятив пейзажі «Надвечір’я», «Осінній пейзаж». Картина «Над Дністром», яку писав художник впродовж 2018-2019 років, залишилась незакінченою. З історією села пов’язані картини «Швидкоплинний Дністер», «Над Дністром», «Свята капличка», «Чекання матері». Посвяти постатям світової історії – це картини «Реріх», «Македонський», а проблеми добра і зла, любові, честі, сили духу, нескореності відображені у роботах автора «І був перший день», «Кубло змій», «Яблуко розбрату», «Тріумф і люди», «Ангели-охоронці», «У погоні». На релігійну тематику майстер пензля створив портрети святих Петра, Павла, Івана Хрестителя, Іуди, Кирила і Мефодія і ще багато художніх творів, серед яких переважають картини олійними фарбами.
Іван КОЗАК, вчитель-історик, відмінник освіти України
На фото: художник Василь Дем’янів та його картини «Кирило і Мефодій», «Святий апостол Павло», «Страшний суд».

Немає коментарів:

Дописати коментар