пʼятниця, 27 серпня 2021 р.

"ЗА РІДНУ ЗЕМЛЮ, ЗА УКРАЇНУ!" Книжкову виставку на таку тему представили працівники Заліщицької міської публічної бібліотеки на Фестивалі “Вільний духом. Пам’яті Ореста Квача” в Заліщиках

 

Книжкову виставку на таку тему представили працівники Заліщицької міської публічної бібліотеки на Фестивалі “Вільний духом. Пам’яті Ореста Квача” в Заліщиках. Бібліотекарі підготували пам'ятний альбом "Герої в наших серцях" про героїв-земляків, учасників російсько-української війни, а також бібліографічний нарис "Люди свободи" (краяни–Герої Небесної сотні, учасники АТО). Відвідувачі виставки впізнавали на цих фото своїх батьків, синів, дідусів. Тут було представлено такі видання: Базів В. «Армегедон на Майдані», «Майдан. Пряма мова». Видання Музею Революції Гідності: Трайдакало О. «Майдан. Погляд з середини», «Небесна Сотня», книга-реквієм, Дацюк Г. «Янгол Небесної Чоти», «Знаряддя Божої любові: Капелани», АРТ-проєкт Андрія Котлярчука «Добровольці. Доба Героїв», «Добровольчі батальйони. Історія подвигу батальйонів, що врятували країну», Герилів С. «Наші атланти: жертовність во ім’я спасіння», Фертіліо Д., Пономарева О. «Люди й кіборги», Серж М. «Хроніка гібридної війни», Лойко С. «Аеропорт», Положій Є. «Іловайськ». Серед запропонованих книги від «Українського інституту книги», які нещодавно надійшли до бібліотеки: Шевченко А. «Слов’янськ. Початок війни», «У Вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту», Вовк І. «На щиті. Спогади родин загиблих воїнів. Дебальцеве», «Донецький аеропорт», «Іловайськ», Вовк І., Бура Д. « Ізоляція. Таємниці в’язниці Донбасу в оповідях врятованих від тортур та смерті».

 

Книга загиблого героя з Тернопільщини Андрія Юркевича «Моя революція» була також представлена на виставці. Андрій, як і Орест Квач, був на Майдані 2014-го, як і Орест пішов добровольцем на війну і теж у батальйон «Айдар». Загинув того ж 2014 року. Проте Андрій встиг записати свої спогади, згодом 2015 року його батьки видали книгу «Моя революція».

Родове коріння Героя Небесної Сотні, Героя України посмертно – Юрія Вербицького також з Тернопільщини, з села Блищанка. Книга-дослідження життєпису родини Вербицьких була представлена на виставці: Прядко Л., Буринюк П. «Герой».

Доповненням до спогадів, документальних та історичних видань стали поетичні присвяти, художні твори: Курков А. «Щоденник Майдану та війни», Дзюба С., Кірсанов А. «Позивний «Бандерас», Тихий В., Пузік В., «Наші Котики. Бліндаж», Дяків О. «Нескорені серця» та «Воїнам Світла» у двох книгах, Погорецький В. «Україна іде…», Трохимович В. «Любов на лінії вогню».

Зацікавились книжковою виставкою гості фестивалю: станична Чортківської станиці «Пласту» Наталія Горяча. Вона ознайомилась із досвідом пошукової роботи бібліотеки по збереженню пам’яті Героїв-краян, учасників АТО/ООС, учасників Революції Гідності.

На книжковій виставці Ольга Стасів впізнала одну з книг, де поміщено її спогади – «На щиті. Спогади родин загиблих воїнів. Дебальцеве». Ольга Стасів, дружина загиблого добровольця Михайла Стасіва – лікаря-хірурга Тернопільської міської лікарні, який пішов на війну одним із перших. У серпні 2014 року служив у медичній роті 128 гірсько-піхотної бригади. Дружина підтримала бойовий дух чоловіка і нині працює на ниві патріотичного виховання молоді. 

Відвідувачі фестивалю “Вільний духом. Пам’яті Ореста Квача” знайомились із представленими виданнями та ділились враженнями від уже прочитаних книг. Фестиваль знову нагадав нам про довготривалу війну, на якій гинуть наші захисники.

Епіграфом виставки слугували слова Євгена Коновальця: «У вогні перетоплюється залізо у сталь, у боротьбі перетворюється народ у націю», які актуальні й сьогодні.

Світлана ПУКІШ,

директор Заліщицької МПЦБ

 

Немає коментарів:

Дописати коментар