вівторок, 28 березня 2017 р.

Конкурс «ЗМАГАЙМОСЬ ЗА НОВЕ ЖИТТЯ!» (публікації в пресі): 11 березня у Чернівцях відбувся гала-концерт та нагородження переможців ІІ Всеукраїнський (ХІІІ Всекримського) конкурсу учнівської та студентської творчості імені Марії Фішер-Слиж, присвяченого українській поетесі Лесі Українці. Публікації в районній газеті "Колос" та обласній газеті "Свобода".

«ЗМАГАЙМОСЬ ЗА НОВЕ ЖИТТЯ!»

11  березня у Чер­нівцях від­бу­вся гала-кон­церт та нагоро­дження пере­можців ІІ Все­український (ХІІІ Всекрим­ського) конкурсу учнів­ської та студентської твор­чості «Змагаймось за нове життя!» імені Марії Фішер-Слиж, присвяченого ук­раїнській поетесі Лесі Українці. Це творче змага­ння започатковане у 2004 році. Уперше конкурс відбу­вся одночасно в Сімфе­рополі, Севастополі та Ялті. Тоді в ньому взяло участь декілька десятків дітей.  За роки проведення кількісний та якісний рівень змагання зростав, розширювалася географія конкурсу. У 2016 році Міністерство культури України та ГО Педцентр «Ака­демія» (Полтава) вий­шли з пропозицією прово­дити конкурс у всеукраїн­ському масштабі.
У 2017 році це змагання проводилось культурно-просвітницьким Центром художня галерея «Sweetарт — знання» та Міжнародним благодійним фондом «Здо­ров’я майбутнього» за спри­яння Міністерства освіти і науки України, Полтавської та Чернівецької обласних державних адміністрацій, Полтавської та Чернівецької міських рад і виконавчих комітетів,  Музею родини Дра­гоманових у Гадячі, ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» (ПУЕТ), Черніве­цького національного уні­верситету ім. Федьковича (ЧНУ), спілки письменників Полтавщини, ДП «Націо­нальне газетно-журнальне видавництво», ІДЦ «Інтегра­ція і розвиток» (м. Київ),  інших державних і громад­ських організацій та людей, небайдужих до виховання  й розвитку підростаючого покоління. Багатолітнім голо­вою організаційного комі­тету конкурсу є заслужена вчителька України Тетяна Захарова.
Цього року на конкурс було надіслано понад 4000 зая­вок у семи номінаціях, особ­ли­вою активністю відзначили­ся Полтавська, Чернівецька,  Херсонська, Донецька, Ха­рківська, Лу­ган­ська, Кірово­градська, Волинська, Дні­про­петров­ська, Львівська, Черкаська та Чернігівська області. Компетентним журі обрані майже 700 пере­мо­жців, 300 з яких у березні взяли участь в урочистому  на­­горо­дженні та великому спі­льному гала-концерті уча­сників, що відбувся на сцені Чернівецької обласної філармонії.
Світлана Кочерга, голова журі конкурсу, у своїй при­вітальній промові подяку­вала чернівчанам та усім, хто прикладає зусилля для того, аби кримський конкурс продовжував своє життя. Вона також наголосила на тому, що свого часу Буко­вина стала прихистком для зраненої душі Лесі Українки. Вона шукала тут розради і підтримки так само, як цієї підтримки потребують і ті, хто позбавлені сьогодні своєї малої батьківщини, зокрема Криму.
Пані Світлана зазначила, що за три роки не забули кримчани на окупованому півострові про Лесю Україн­ку:  щороку, в день її наро­дже­ння, у Ялті до пам’ятника української поетеси прино­сять багато квітів.
«Там залишилися люди, які люблять та шанують її. Для нас — це символ, знак… Будьмо сильними, мужніми, протягаймо один одному руку в біді, і тільки тоді ми переможемо. І не бійтеся, що ми проходимо цей складний шлях змужніння та зрос­тання. Пам’ятайте слова Лесі Українки: «Завжди тер­новий вінець буде кращий, ніж царська корона». Тож несімо гідно наш терновий вінець і перемагаймо гідно», –  наголосила С.Ко­черга.
Надзвичайно приємно, що 11 учнів Заліщицької дер­жав­ної гімназії взяли активну участь цьогоріч, як і в 2016 році (19 учасників із гімназії), у цьому престижному кон­курсі в номінації «Малюнок» під керівництвом вчителя образотворчого мистецтва О.І.Дяків. Переможницею цього змагання в 2016 році стала гімназистка Анастасія Чорна, яка тоді побувала на гала-концерті в Києві, а учениці Софія Миронюк та Анастасія Гуменюк отри­мали дипломи другого сту­пеня. Що ж до результатів 2017 року, то переможни­цями цьо­го Всеукраїнського кон­курсу в номінації “Малю­нок” стали: Анастасія Бо­йко (І місце), Ольга Шмиглик (ІІ місце) та Надія Заячко­вська (ІІІ місце), які й побу­вали на фінальному етапі та гала-концерті у Чернівцях, отри­мавши дипломи та цінні подарунки.
Виступи дітей та молоді під час гала-концерту роз­крили перед його юними та дорослими учасниками кра­су й силу творчості Лесі Українки.

Василь Дяків, учасник події
(Публікація у Заліщицькій районній газеті «Колос» (№ 25-26) за 31 березня 2017 року)






Немає коментарів:

Дописати коментар