четвер, 10 грудня 2015 р.

ПРОФЕСІЙНИЙ ПІДХІД ДО ЕСТЕТИЧНОГО ВИХОВАННЯ

                  (Публікація від 27 листопада 2015 року в газеті "Колос" 

                          (м. Заліщики, Тернопільська область)

   
     Світ навколо нас справді прекрасний, адже сповнений розмаїттям барв, які дарує кожна пора року, симфонією звуків живої природи… Відтворити цю неповторність у пісенній та художній творчості покликані уроки художньо-естетичного циклу, під час яких педагоги сприяють творчому самовираженню дітей, реалізації їхніх здібностей і талантів.
   У школі с.Ворвулинці відбулося засідання творчої групи вчителів образотворчого і музичного мистецтва, художньої культури, педагогів-новаторів.

     

    Серед таких можна назвати О.М.Копичинську (Дзвиняч), А.В.Хом’яка (с.Зелений Гай), заліщицьких педагогів М.М.Голов’яника, З.В.Шмиглик, Г.І.Загарію, О.А.Іліщук. Вони діляться з колегами своїм досвідом під час відкритих уроків, презентацій, виставок, консультацій, майстер-класів. У Ворвулинській школі цікавий інтегрований відкритий урок на тему: «Живопис. Передача настрою. Глибина простору» провела У.Ю.Байталюк, вдало поєднавши демонстрацію живописних творів із музичними композиціями.

    Як підкреслив під час нашого спілкування методист художньо-естетичного циклу І.А.Ігнатюк, який працює на цій посаді з 2011 року, естетичне виховання учнів – це процес формування цілісного сприйняття і правильного розуміння прекрасного у мистецтві та дійсності, однак ця здатність вимагає свідомого, цілеспрямованого, планомірного і систематичного розвитку. Для підвищення рівня естетичного виховання проводяться семінари в школах району, майже 90 педагогів Заліщанщини цього профілю організовані у кілька об’єднань: «Школа педагогічної майстерності (керівник групи – І.Л.Лотоцький із Товстого); «Творча група» (О.М.Копичинська із Дзвиняча); «Школа молодого учителя (музичне мистецтво)» (М.М.Голов’янник, гімназія). «Майстер-клас (образотворче мистецтво)» (керівники групи – І.Р.Боднар (РБДЮТ), О.Я.Похна (Дунів)). До речі, у районному будинку дитячої та юнацької творчості нещодавно О.Я.Похна, а також керівник гуртка «Різьба по дереву» Я.Б.Купчак та І.А.Ігнатюк провели майстер-клас, присвячений елементам косівської та яворівської різьби.

    Очолює роботу всіх цих об’єднань методист І.А.Ігнатюк, педагог із 44-літнім стажем. У свій час Іван Арсентійович закінчив Косівський інститут прикладного та декоративного мистецтва і Тернопільський педагогічний університет, працював у різних освітніх установах райцентру, був директором школи № 2 Заліщиків, до речі, ставши автором пам’ятника героям УПА, борцям за волю України біля цього навчального закладу.

    

       На базі Заліщицької художньої школи нещодавно І.А. Ігнатюк також провів засідання «Школи педагогічної майстерності на тему: «Графіка. Засоби графіки. Основи образотворчої грамоти». Були запрошені вчителі образотворчого мистецтва із Синькова, Бедриківців, Колодрібки, Заліщиків, Угриньківців, Блищанки, Винятинців за участю педагогів цього базового закладу на чолі з директором І.І.Андрійчук. На закінчення творчої роботи Іван Арсентійович наголосив на необхідності залучати ширше коло дітей із сіл району, Товстого та Заліщиків до навчання в художній школі. Адже у стінах цієї установи діти глибоко і докладно вивчають образотворче мистецтво, ознайомлюються з різними техніками, що навіть може стати для школярів  поштовхом до вибору професії в майбутньому.

   На завершення нашого спілкування Іван Арсентійович підсумував: «Мистецтво, які і душа, – вічні… Важливо не втратити шанс і реалізувати свій талант, дарований Богом. А сучасній школі потрібен не просто хороший учитель художньо-естетичного циклу, а вчитель-майстер, новатор…»

                                                                                Оксана ДЯКІВ

На світлинах: під час інтегрованого уроку
в школі с. Ворвулинці.

Немає коментарів:

Дописати коментар