середа, 28 листопада 2018 р.

ПУБЛІКАЦІЯ В ПРЕСІ "У СВІТІ ПРЕКРАСНОГО: РОЗВИВАТИ ТВОРЧИЙ ПОТЕНЦІАЛ КОЖНОЇ ДИТИНИ" (22 листопада 2018 року на базі Заліщицької державної гімназії відбувся семінар за участю вчителів образотворчого мистецтва понад п’ятнадцяти закладів освіти району.)

 

У СВІТІ ПРЕКРАСНОГО: РОЗВИВАТИ ТВОРЧИЙ ПОТЕНЦІАЛ КОЖНОЇ ДИТИНИ

Мистецькі дисципліни відіграють особливу роль у формуванні особистості учнів. Зокрема, образотворче мистецтво має надзвичайний потенціал для розвитку творчості дитини, естетичних почуттів, креативного мислення. Саме з метою обміну досвідом у питанні «Формування естетичних смаків школярів засобами образотворчого мистецтва» 22 листопада на базі Заліщицької державної гімназії відбувся семінар за участю вчителів образотворчого мистецтва понад п’ятнадцяти закладів освіти району.

Оксана Дяків, вчитель образотворчого мистецтва гімназії, провела сучасний відкритий урок на тему: «Дуальність митців: образотворче мистецтво та поезія. Настрій у пейзажі», вміло поєднавши поетичну й художню творчість із програмними завданнями для учнів 2(6)-А класу.

Під час уроку гімназисти мали змогу порівнювати можливості музики та пензля у передачі краси природи різних пір року на прикладі творів відомого італійського композитора А.Вівальді із циклу «Чотири пори року», а також художніх полотен видатних митців України та світу, зокрема С.Васильківського, А.Куїнджі, І.Айвазовського, О.Шовкуненка, М.Ткаченка, І.Левітана, О.Саврасова, К.Моне, П.Сезанна та ін.

Використовуючи інформаційно-комунікаційні технології, вчитель та учні глибоко аналізували колорит, колірну гаму, палітру картин, жанри образотворчого мистецтва, правила повітряної перспективи, поглиблюючи знання, які необхідні для вправного відтворення пейзажу на папері. Упродовж уроку звучали вірші Оксани Дяків з її поетичної збірки «Проростає вселенська любов» (цикл «Пори року»), які декламували учні Х.Кузь, Ю.Махніцька, А.Звоздецька, Р.Чимбур, Ю.Гринишин, А.Ахтемійчук, Н.Лабунська, С.Кальчук та В.Жирнова. Гімназисти працювали в групах «Зима», «Весна», «Літо», «Осінь», виконуючи свої творчі роботи. 


Під час відкритого уроку були також присутні директор Заліщицької державної гімназії О.Д.Войчишин та педагоги цього закладу освіти З.М.Копичинська, М.М.Бежук, В.Г.Дяків. Відбулось обговорення відкритого уроку та обмін досвідом.

Наступним етапом семінару став захоплюючий майстер-клас, який провела заступник директора з НВР школи с.Дзвиняч, учитель образотворчого мистецтва О.М.Копичинська, залучивши освітян до створення чарівних новорічних композицій власними руками у рамках підготовки до конкурсу «Зимовий букет».


 

Теоретичну частину семінару склали виступи-презентації вчителів образотворчого мистецтва: з гімназії - О.І.Дяків (формування творчих здібностей учнів засобами образотворчого мистецтва через використання інформаційних технологій та участь у творчих конкурсах) та зі школи №2 м.Заліщики - О.Д.Молодині (формування естетичних смаків школярів засобами образотворчого мистецтва).

Насичену програму семінару продовжила методист РНМК Л.М.Філіповська, надавши методичні рекомендації щодо побудови сучасного уроку образотворчого мистецтва відповідно до вимог реа­лізації нових державних стандар­тів. Учасникам семінару були запропоновані корисні сайти для ознайомлення та використання в роботі, а також оголошено нові завдання на найближчу перспективу.

За твердженням учасників семінару, кожен із них поповнив свою творчу і методичну скарбничку новими ідеями та отримав натхнення креативно працювати з дітьми й надалі, розвиваючи їхній творчий потенціал. Отже, вчителі образотворчого мистецтва, вже маючи певний досвід, зроблять свої уроки сучасними, творчими і цікавими.

(Опубліковано в газеті "Колос" (м.Заліщики) 
від 30 листопала 2018 року)

Немає коментарів:

Дописати коментар