вівторок, 28 лютого 2017 р.

ТАЄМНИЦІ ПЕТРИКІВСЬКОГО РОЗПИСУ (майстер-клас)


ТАЄМНИЦІ ПЕТРИКІВСЬКОГО РОЗПИСУ

Саме «петриківці» ­- українському декоративно-орнаментальному народному малярству, яке народилося на Дніпровщині та прославило Україну в усьому світі - був присвячений майстер-клас, проведений під керівництвом методиста художньо-естетичного циклу райметодкабінету Л.М.Філіповської в опорній школі м.Заліщики за участю вчителів образотворчого мистецтва.

Петриківський розпис – це не лише народне мистецтво, яке зберігає традиції оздоблення українського житла, але й сучасний живопис, що й сьогодні розвивається, широко використовується в дизайнерських ріщеннях та набуває нових рис. Походження петриківського розпису пов'язують із козацтвом і заселенням Дніпровщини вихідцями з Полтавщини, Слобожанщини та Поділля у XVIII ст. та першій половині ХІХ ст. До слова, 5 грудня 2013 року петриківський розпис було включено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

Про це вели мову під час майстер-класу, розкриваючи таємниці «петриківки», її елементи, прийоми та матеріали виконання, розповідаючи про майстрів петриківського, а також слобожанського розписів вчителі образотворчого мистецтва А.В.Хом’як (с.Зелений Гай) та О.М.Копичинська (Дзвиняч), які мають за своїми плечима серйозні педагогічні досягнення та досвід роботи. Усі виступаючі, зокрема і вчителі О.М.Добіль (с.Угриньківці), Г.І.Андрущак (с.Бедриківці), використовували пізнавальні презентації та підготовлені відео.

Крім того, педагог школи с. Дзвиняч, керівник гуртка декоративно-прикладного мистецтва «Дивограй» Оксана Михайлівна Копичинська запропонувала вчителям образотворчого мистецтва виконати творчу роботу із використанням зразків та кольорової гами петриківського розпису.  
Цікаві композиції з елементами петриківського розпису зосередили увагу учасників засідання на виконанні творчих завдань.

Спілкуючись із вчителями образотворчого мистецтва, методист Л.М.Філіповська наголосила на важливості використання «петриківки» як напрямку українського декоративно-прикладного мистецтва для розвитку естетичних смаків та можливостей учнів і рекомендувала матеріали майстер-класу учасникам творчого засідання для роботи з школярами під час уроків та гурткових занять. 

Крім того, вчителі отримали завдання підготувати розробки уроків із використанням елементів петриківського декоративного розпису, а на завершення майстер-класу його учасники продемонстрували власноручно виконані роботи.

Оксана ДЯКІВ
(Заліщицька районна газета "Колос" № 17-18 (8553) від 3 березня 2017 року)

Немає коментарів:

Дописати коментар