пʼятниця, 16 квітня 2021 р.

Результати конкурсу малюнка "Чорнобиль - очима дітей"

 

Людство своєю діяльністю, на жаль, постійно загрожувало природі. У ХХ столітті науково-технічні досягнення набули такого розвитку, що катаклізми стають невід’ємною частиною життя людей. Серед них катастрофа на четвертому блоці Чорнобильської АЕС 26 квітня 1986 року має особливе значення, адже вперше аварія на повну силу продемонструвала масштабні трагічні наслідки для всього живого атому, який вийшов з-під контролю.

У переддень 35-ї річниці аварії на радіоактивному об’єкті, суспільство вшановує пам’ять тих, хто своїм життям і здоров’ям під час гасіння пожежі на ЧАЕС зберіг майбутнє людства. 

Для популяризації екологічних знань і формування екологічної свідомости серед школярів на державному та місцевому рівнях проводяться різноманітні мистецькі заходи. Один із них – конкурс дитячого малюнка «Чорнобиль – очима дітей», який був проведений відділом освіти Заліщицької міської ради та комунальним закладом «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» з метою увіковічення пам’яті трагічних моментів  Чорнобильської аварії, належного вшанування пам’яті жертв цієї техногенної катастрофи. Незважаючи на карантин, учні взяли у конкурсі активну участь. 

На розгляд журі було представлено понад 30 робіт від Заліщицької державної гімназії, ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 м.Заліщики, спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів ім.О.Маковея з поглибленим вивченням інформаційних технологій та технологічних дисциплін м.Заліщики, ЗОШ І-ІІІ ст. с.Торське, ЗОШ І-ІІ ст., с.Дзвиняч, ЗОШ І-ІІ ст. с.Іване-Золоте. Відповідно до положення конкурсні роботи учасників оцінювалися у двох вікових категоріях: молодша (від 5 до 9 років) та середня (від 10 до 13 років).

Творчі роботи конкурсантів характеризуються оригінальністю сюжетів, яскравістю та виразністю. У роботах відображено трагічні моменти  Чорнобильської аварії та її наслідки. Учасники творчого змагання  продемонстрували вміння володіти різноманітними техніками образотворчого мистецтва.

У молодшій віковій категорії переможцями стали 5 учасників: ЗОШ І-ІІ ст. с. Іване-Золоте: Халявко Іларіон (1 місце), Шабатура Діана (2 місце), Мурин Владислав, Гуменюк Евеліна (3 місця); ЗОШ І-ІІ ст. с.Дзвиняч: Партика Костянтин (2 місце).

У старшій віковій групі переможцями стали 11 робіт: Заліщицька державна гімназія – Стахів Єлизавета (1 місце), ЗОШ І-ІІІ ст. № 2  м. Заліщики – Гаплик Марта (2 місце), спеціалізована школа І-ІІІ ст. ім.О.Маковея м.Заліщики – Купчак Наталія (2 та 3 місця), Линишин Валентин (2 місце), ЗОШ І-ІІІ ст. с.Торське – Ковальова Зоряна (3 місце); ЗОШ І-ІІ ст. с. Дзвиняч – Гев’юк Уляна (1 місце), Глухова Ірина (2 та 3 місця), ЗОШ І-ІІ ст. с. Іване-Золоте – Шабатура Сніжана та Денис Тетяна (3 місця).

Підготували переможців учителі образотворчого мистецтва закладів освіти: Вістовська Г. З., Дяків О. І., Кафлюк О. Ю., Колодій О.М., Копичинська О.М., Молодиня О. Д., Павлюк Г. М., Шабатура О. А.

Минає 35 років з часу аварії на Чорнобильській АЕС. Покоління третього тисячоліття не пережило усього жаху тих днів у квітні 1986 року. Єдине, що може молодь, - це берегти пам’ять і вшановувати героїв, увіковічнивши їх подвиг у творах образотворчого мистецтва. Усвідомлення своєї відповідальности за майбутнє починається з дитячих років. Тож віримо, що юне покоління зуміє бережно ставитись до рідної Землі.

За матеріалами відділу освіти Заліщицької міської ради

та КЗ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників»

*** *** ***


У Тернопільській ОДА з нагоди 35-х роковин Чорнобильської катастрофи відбувся конкурс дитячих малюнків "Чорнобиль - очима дітей".
Конкурс проводився у двох вікових категоріях: від 5 до 9 років; від 10 до 13 років. Участь у якому взяли учні дитячих художніх шкіл області, художніх відділень початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів. Відтак надійшло майже 190 робіт. Конкурсні роботи журі оцінювали за 10-бальною системою. А найкращі роботи сьогодні презентували в Тернопільській обласній державній адміністрації.
Виставку відкрив заступник голови ОДА Ігор Гайдук.
«Кожна робота є унікальною. З історій батьків, книг та фільмів діти змогли передати своїми малюнками наслідки аварії ЧАЕС. Це ще раз доводить те, що молодь знає та розуміє яка трагедія відбулася 35 років тому», - каже Ігор Гайдук.
Усі учасники конкурсу отримають відповідні нагороди та відзнаки. А самі ж роботи згодом передадуть до Тернопільської обласної громадської організації «Союз Чорнобильців України», де вони будуть зберігатися.
Додамо, засновниками та організаторами конкурсу є управління освіти і науки Тернопільської ОДА та Тернопільська обласна громадська організація «Союз Чорнобильців України».

 


Немає коментарів:

Дописати коментар