четвер, 29 квітня 2021 р.

НАТХНЕННІ ТВОРЧІСТЮ ЛЕСІ УКРАЇНКИ (І Міжнародний (VII Всеукраїнський, XVII Всекримський) фестиваль-конкурс учнівської та студентської творчості «Змагаймось за нове життя!», присвячений Лесі Українці)

 

Підведено підсумки участі учнів, студентів, педагогів, батьків і чисельних шанувальників Лесиного слова у І Міжнародному  (VII Всеукраїнському, XVII Всекримському) фестивалі-конкурсі учнівської та студентської творчості «Змагаймось за нове життя!», присвяченому Лесі Українці. Конкурс у 2021 році проводився з ініціативи громадської організації «Культурно-просвітницьке Товариство «Джерело»,  Центру сучасного мистецтва «Steinbarg Gallery & Cafe», Міжнародного благодійного фонду «Здоров’я майбутнього»,  родини Бурбак та за сприяння й підтримки Федерації професійних спілок України, Профспілок працівників освіти і науки України, Полтавської торгово-промислової палати, Полтавської обласної державної адміністрації, Полтавської міської ради, Щербанівської об’єднаної територіальної громади, ПРАТ «Гравітон», Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича. Технічний партнер Конкурсу - студія TATO digital.

Цього року Конкурс-фестиваль був присвячений 150-річчю з дня народження Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки) – видатної української письменниці та громадської діячки, однієї з найяскравіших зірок національної та світової культури, та набув неабияких масштабів! Навколо постаті геніальної поетеси об’єдналися тисячі дітей та студентів з усієї України (учасниками є представники всіх областей України та Криму), а також представники Норвегії, Італії, Бразилії, Португалії, Грузії, Німеччини, Об’єднаних Арабських Еміратів (Дубай), Молдови, Польщі, Росії, Казахстану, Канади, Туреччини. У семи номінаціях конкурсу змагалися більше сімнадцяти тисяч учасників, а загальна кількість причетних до цієї події склала (за орієнтовними підрахунками) більше п’ятдесяти тисяч поціновувачів геніальної Лесі Українки та дитячої творчості.

Змагання юних талантів відбувалися у номінаціях: «Декламація», «Інсценізація», «Твір», «Науково-пошукова робота», «Вокал», «Аудіо-візуальний твір», «Малюнок».

З Тернопільської області було чимало учасників. Серед них і представники закладів освіти Заліщицької і Товстенської ОТГ, які представили свої роботи у різних номінаціях.

Надзвичайно приємно, що І місце у номінації «Вокал» зайняла пісня «Безсонні ночі» на слова Лесі Українки у виконанні вокального квартету «Віночок» (ВСП «Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого Національного університету біоресурсів і природокористування України») під керівництвом С.Я. Тарасевич та концертмейстера О.М. Мартинчука.

Переможцями, посівши перші місця у номінаціях «Твір» та «Малюнок», стали учні Заліщицької державної гімназії Зоряна Кальчук, 4(8)-А клас, керівник – вчитель української мови та літератури, кандидат філологічних наук Н.В.Зубик, представивши есей на тему: «Незабутня мелодія Лесиної пісні», а також Софія Уколова, 3(7)-А клас, керівник – вчитель образотворчого мистецтва О.І. Дяків (малюнок «Мавка. Лісова пісня. The Forest Song».

 

Представники ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 м. Заліщики отримали срібну перемогу (ІІ місце) у номінації «Декламація» за виконання ученицею Анастасією Кілик поезії «До мого фортепіано» (керівник Л.Й.Стратій) та подяку – дует у складі Таїсії Ковбасенко та Владислава Вітюк за виконання композиції «Лісова пісня» (керівник М.В.Лилик). 

Членкиня журі Марія Гавва (Київ) зазначила: «Вітаю усіх учасників конкурсу з перемогою! Кожен із вас, взявши участь в цьому творчому змаганні, переміг свої сумніви, страхи, отримав знання та досвід, а отже, переміг самого себе вчорашнього! Приємно відзначати щороку ріст рівня майстерності наших конкурсантів! Ми всі тут зібралися, натхненні творчістю Лесі Українки, тож нехай так буде завжди: творчість молоді заради вічного життя творчості великої Лесі!»

Щиро вітаємо всіх юних переможців, їхніх педагогів, а також учасників та їхніх вчителів, які в 2021 році активно брали участь у І Міжнародному  (VII Всеукраїнському, XVII Всекримському) фестивалі-конкурсі учнівської та студентської творчості «Змагаймось за нове життя!», присвяченому Лесі Українці, та бажаємо міцного здоров’я і нових успіхів та звершень!

 За матеріалами роботи оргкомітету І Міжнародного 

(VII Всеукраїнського, XVII Всекримського) фестивалю-конкурсу учнівської та студентської творчості «Змагаймось за нове життя!», присвяченого Лесі Українці

На світлинах: учні  Софія Уколова, Зоряна Кальчук, Анастасія Кілик,

Таїсія Ковбасенко та Владислав Вітюк.   

Стаття опублікована 7 травня 2021 року в газеті "Колос" (м.Заліщики).

Немає коментарів:

Дописати коментар