субота, 15 квітня 2017 р.

Заліщицька писанка - 2017

    

Заліщицька писанка - 2017 

     Таку назву мала акція, ініційована, профінансована міською радою та вперше проведена за тиждень до світлого християнського свята – Воскресіння Христового - Великодня. Здається, центральний майдан Заліщиків давно не був таким гамірним, як того сонячного весняного дня. 
     Адже десятки дітей разом з батьками та своїми писанками прийшли сюди для участі в акції. А на початку дійства було проведено освячення особливих писанок, розписаних колективами Дитячої художньої школи і Заліщицького районного будинку дитячої та юнацької творчості. 
     Ці велетенські писанки стали центром  уваги присутніх і саме їх освячення було проведено заліщицькими священиками: о.Іваном Сендзюком, о.Олегом Винницьким та о.Василем Хребтаком. Відправивши службу та окропивши символічні писанки свяченою водою, вони звернулися до заліщан і розповіли про історію вшанування писанки, відзначивши, що саме український народ надав писанці особливого колориту, шануючи її як символ життя. 
   Зокрема, о.Іван побажав Божого благословення, щасливо дочекати пасхального свята, переживши страстний тиждень. Отець Олег  підкреслив, що вшановуючи Ісуса Христа, ми переконуємось, що якими не були б страждання, все одно життя перемагає, а писанка і є символом перемоги. Отець Василь наголосив на тому, що українська писанка ввібрала кольори і символи нашої української культури. Народ повинен славити Бога тим даром, який дав йому Господь. Наша культура, наша мова і надзвичайне диво-українська писанка – це по праву те, чим ми гордимося і до чого прилучаємо наших дітей. 
   Міський голова А.В.Квач, вітаючи заліщан із Вербною неділею, закликала їх з чистими помислами підійти до Великодня. Вона висловила щиру вдячність дітям і батькам,які підтримали проведення міської акції «Заліщицька писанка – 2017». Звертаючись до них, вона побажала добра, радості і злагоди, а дітям – бути великими, як верба, здоровими, як вода і багатими, як земля та запросила присутніх прикрасити писанками вербові деревця, які були розміщені на дитячому майданчику. 
    Волонтери вручали дітям невеликі сувеніри – пам’ятні мініатюрні панорами міста на магнітній основі із зображенням герба Заліщиків та підписом на згадку про акцію. Уже на Великдень писанки опиняться у великодніх кошиках, а ми зустрінемо свято з традиційним «Христос воскрес – воістину воскрес!».  Христос воскрес – воскресне Україна!
                  Юрій Війтик
Світлини автора
(Заліщицька районна газета "Колос" за 14 квітня 2017 року)









Немає коментарів:

Дописати коментар